[singlepic id=89 w=220 h=140 float=left]Każdego dnia powinniśmy dbać o to, aby nasza dieta była zbilansowana i urozmaicona. Nie może w niej zabraknąć białka, węglowodanów, a także tłuszczy. Podstawą diety powinny być węglowodany złożone, które możemy znaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu. Białko znajdziemy w produktach mlecznych, rybach, chudym mięsie. Natomiast tłuszcze najlepiej spożywać w postaci olejów, znajdują się one także w orzechach, pestkach nasion czy tłustych rybach morskich. Oczywiście w prawidłowo zbilansowanej diecie nie może zabraknąć owoców i warzyw.
Różnice pomiędzy dniami treningowymi a dniami bez treningu powinny dotyczyć rodzaju produktów wybieranych przed treningiem, a także posiłku jedzonego bezpośrednio po zakończonej aktywności fizycznej.
Przed treningiem warto zjeść posiłek bogaty w węglowodany w postaci np.musli z mlekiem lub jogurtem, owsianki czy kanapek z pełnoziarnistego pieczywa. Taka porcja węglowodanów, zapewni nam siłę i energię w trakcie wykonywania ćwiczeń. Jeśli nie mamy możliwości zjedzenia pełnego posiłku na 2 h przed treningiem, postarajmy się zjeść np. owoce na 30minut do 1h przed wysiłkiem fizycznym.
Bardzo ważne, aby po zakończonym wysiłku uzupełnić zapasy glikogenu. Należy zrobić to najpóźniej do 30 minut po zakończonym wysiłku fizycznym. Najlepiej przyjąć 1 g węglowodanów na kg masy naszego ciała. Przykładowo osoba o masie 65 kg powinna spożyć 65 g węglowodanów. Powinny to być węglowodany, które bardzo łatwo przyswoi nasz organizm zawarte np. w owocach, sokach. Odpowiednią porcją będzie średniej wielkości banan i 50 g suszonych moreli. Jeszcze lepiej gdy węglowodany połączymy z białkiem, wtedy nasze zapasy glikogenu odbudują się jeszcze efektywniej.
Autorką artykułu jest dietetyczka:
mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
dietodajnia.pl