Truskawki – symbol nadchodzącego lata, to smaczne, słodkie i soczyste przekąski. Dzięki niskiej kaloryczności mogą idealnie wpasować się w dietę każdego z nas. Posiadają sporo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Już 250g tego owocu zaspokaja około 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osoby dorosłej.
Tak jak większość owoców, truskawki wykazują działania zasadotwórcze, a to za sprawą alkalizujących pierwiastków (potas, wapń i magnez). Większość produktów spożywczych (zwłaszcza zwierzęcych), wykazuje charakter kwasotwórczy, dlatego produkty zasadotwórcze są szczególnie pożądane w diecie każdego z nas. W organizmie powinna, bowiem zostać utrzymana równowaga kwasowo-zasadowa.
Truskawki są owocem stosunkowo niskokalorycznym, przykładowo 2 szklanki truskawek dostarczają mniej więcej, tyle kalorii co średnie jabłko. A na przykład jeden średni banan to cztery szklanki owoców. W truskawkach znajdziemy także kwas foliowy – niezbędny np. do produkcji czerwonych krwinek.