Jak zrobić sobie zdrowe i smaczne śniadanie?

SONY DSC

Dostajemy dużo pytań o przepisy na ciekawe i smaczne śniadania, których zdjęcia umieszczamy na naszym porfilu na Instagramie i FB. Poprosiliśmy, więc naszego partnera www.fitfood.pl o przygotowanie odpowiedniej propozycji. 

Omlet z płatkami owsianymi i truskawkami
Potrzebne składniki:
1. Płatki owsiane ok 80g – tutaj zmieszane troszkę z cynamonem
2. Truskawki lub inny owoc z dodatkiem 30 ml. mleka (omlet jest bardziej puszysty)
3. Jajka – w tym przypadku 4 sztuki jajek o rozmiarze M
4. 4 słodziki rozpuszczone w 20ml wody – dla smaku

Wszystkie produkty wrzucamy do jednej miski na 5 minut, płatki troszkę nasiąkną i omlet będzie smaczniejszy. Rozgrzewamy patelnię teflonową (mocno), uprzednio wysmarowaną łyżeczką oleju rzepakowego – żeby omlet się nie przypalał.

Wrzucamy całość i rozprowadzamy na patelni, zmniejszamy ogień troszkę powyżej minimum (smażymy na średnim palniku) i przykrywamy pokrywką, po około 2 minutach plastikową łopatką obracamy omleta na drugą stronę (jeżeli ciężko to idzie, omlet się łamie albo rozwala, zsuwamy omleta na talerz, przykładamy patelnię to talerza i obracamy razem, wtedy omlet nie pęknie, smażymy jeszcze przez minutę i gotowe.

Do omleta można dołożyć suszonych owoców, orzechów, ziaren słonecznika itp. Jest to bardzo dobra opcja śniadaniowa, dostarczająca wszystkich potrzebnych składników.

Omlet z 4 jaj, 80g płatków i owoców jest to kaloryczność ok. 600 kcal. – wszystko oczywiście zależy od rozmiaru jajek.

Przepis przygotowane specjalnie dla naszych czytelników prze naszego Partnera – www.fitfood.pl